Puss, puss så får du en suss!

Vi anbefaler at du tidlig setter i gang med en daglig tannpuss-rutine. Små og mellomstore hunderaser er spesielt utsatt for tannproblemer, hvor det relativt tidlig i voksen alder kan danne seg mye tannstein og hunden får tannkjøttbetennelse. Mange hunder må i voksen alder trekke mange tenner hvis munnen ikke blir reingjort med jevne mellomrom. For å forebygge tannplager forårsaket av mye tannstein, anbefaler vi at du utfører daglig tannpuss på hunden. Det er viktig å begynne tidlig, når valpen er ung, slik at hun lettere aksepterer det.


Det er den mekaniske børstingen av plakk på tennene som gir den gode effekten. Det finnes hundetannkrem, denne innholder ikke fluor slik som mennesketannkrem, men i stedet virker den som en belønning under tannpussingen pga den gode smaken. Til små hunder fungerer det godt å bruke en babytannbørste, mens på litt større hunder kan man bruke en myk vanlig tannbørste til mennesker.


Når man pusser hunden sine tenner er det kun nødvendig å pusse på utsiden av tennene, innsiden av tennene blir som regel tilfredsstillende reingjort av hundens tunge. Det er spesielt viktig å pusse de bakerste jekslene oppe i den øvre kjeven, ettersom vi ofte ser lommedannelse på tenner i dette området hvis det er mye tannstein over tid. Fortennene er også viktig å pusse.


Når man først introduserer tannpuss-rutinen til hunden i starten gjelder det å være svært tålmodig og ikke forvente for mye av hunden hver gang, spesielt de første 1-2 ukene. Den første uken kan det ofte være nok å få hunden til å bli kjent med tannbørsten. Dette gjøres med at hunden får slikke tannkremen av tannbørsten samtidig som at hunden må stå/sitte i den stillingen du føler du har best oversikt når du pusser tennene.

 

Hvis hunden er liten kan det ofte være lettest for deg å ha hunden på et bord. Hunden bør ikke få lov til å tygge på tannbørsten. Ofte er ett eller to børstestrøk med tannbørsten på hver side i munnen hver gang nok framskritt de første ukene ettersom hele prosessen vil være helt ny for hunden. Det er viktig å skryte kontinuerlig av hunden når hun gjør som du ønsker og står fint mens du pusser tennene.


Når hunden har blitt mer tolerant for tannpuss etter de første ukene så bør du kreve at hunden står i ro en litt lenger periode enn i begynnelsen slik at du får til å pusse tennene grundig.
Når en god tannpuss rutine har blitt etablert og hunden står fint i ro, så behøver det ikke å ta mer enn et par minutter hver dag.