Gratulerer med ny valp! Det er en travel tid å ha valp i huset, og det er også mye å huske på med ny valp! Vi hos Dyrlegen på Ålgård har laget en liten liste med noen tips om hva som er greit å huske på.

ADFERD
Husk å behandle valpen som en firbeint venn og ikke som en baby. Valper som blir behandlet som et barn kan ofte bli ganske dominante ovenfor eier/familien fordi de har blitt bortskjemt med at de får viljen sin. Så vårt råd er å behandle valpen som en hund, selv om det er knall søt og nusselig!
Vi anbefaler å gå på valpekurs med den nye hunden. Det er svært lærerikt for både eier og valp.
Husk at det finnes mange ulike filosofier om hvordan hunder skal trenes, så det er fornuftig å forhøre seg litt rundt før man bestemmer seg for hvilken hundeskole man velger.
Hvis du føler at du har problemer med treningen av valpen/unghunden så er det viktig å søke hjelp fra profesjonell hundetrener i en tidlig fase.

VAKSINE
Valpen din trenger vaksine når det har fylt 12 uker. Neste vaksine er når hunden er 1 år gammel. Etter dette anbefaler vi at hunden vaksineres årlig. Hvis du ønsker å ta med hunden med på ferie til utlandet så må det ha pass og tilleggsvaksiner. Spør oss gjerne om hva dette innebærer hvis det er aktuelt.

ORMEKUR
Valpen trenger flere ormekurer det første leveåret. Hunden trenger ormekur når det er 3 mnd gammel, 6-8 mnd gammel og 12 mnd gammel. Stikk innom klinikken når det er på tide med ny ormekur!

FORSIKRING
Forsikring på hunden er viktig! Det finnes mange typer forsikring til hund som tilbys av flere forskjellige forsikringsselskaper. Priser varierer i forhold til hundens rase og type forsikring valgt, så det er lurt å undersøke litt priser hos forskjellige selskaper. Vi anbefaler at du velger en forsikring som dekker både veterinær behandling og medisiner. Medisinkostnadene på store, tunge hunder kan ofte bli høye, så det er fint om forsikringen dekker disse utgiftene.

FÔRING
Det er viktig å investere i et godt kvalitetsfôr til valpen. Det får du mye igjen for på sikt, ofte får hunden bedre pels og røyter mindre. Et godt valpefôr sørger for optimal vekst, noe som er spesielt viktig hos store hunderaser. På store hunderaser anbefaler vi spesielt Eukanuba Large Breed Puppy ettersom dette fôret har redusert kaloriinnhold, og redusert kalsium og fosfor. Når dette fôret blir fôret i anbefalt mengde forebygges tilvekst skader på hundens skjelett.

KLOKLIPP
Det er viktig å starte tidlig med kloklipp slik at valpen blir vant med å få dette gjort med jevne mellomrom. Spesielt i begynnelsen, når valpen er ganske ung, så kan det være greit å klippe klørne hver 1-2 uker og kun klippe noen par millimeter hver gang. På den måten blir valpen fortere vant med prosedyren og du unngår også å klippe for mye av kloen. Det er viktig å gi masse skryt og godbiter når valpen ligger fint og lar deg håndtere potene. I startfasen er ofte kloklipping så uvant for valpen at det kan være greit å kun klippe en klo hver dag hvis du føler at hunden ikke har så mye tålmodighet. Det kan også være lurt å klippe klørne når valpen er litt trøtt ettersom det kan da kan gjøre prosessen litt lettere med tanke på samarbeidsvillighet fra valpen sin side. Det aller viktigste er å begynne med kloklipp når valpen er så ung som mulig, og hvis du føler at det vanskelig å få dette til hjemme så kontakt klinikken for råd og veiledning.

MELKETENNER
Valpen mister melketennene sine i 4-6 måneds alderen. Som oftest legger ikke eier merke til at dette skjer, mens andre ganger kan man finne en tann på gulvet eller se litt blod på en hundeleke. Spesielt på hunderaser under 15 kg er det viktig å sjekke at melketennene har falt ut innen valpen er 6 mnd. En generell regel er at melketannen skal være falt ut innen den tid permanenttannen har kommet opp. Hvis en melketann og permanenttann må kjempe om plassen i munnen kan det i noen tilfeller føre til skeiv tannstilling.

TANNPUSSING
Vi anbefaler at du tidlig setter i gang med en daglig tannpuss-rutine. Små og mellomstore hunderaser er spesielt utsatt for tannproblemer, hvor det relativt tidlig i voksen alder kan danne seg mye tannstein og hunden får tannkjøttbetennelse. Mange hunder må i voksen alder trekke mange tenner hvis munnen ikke blir reingjort med jevne mellomrom. For å forebygge tannplager forårsaket av mye tannstein, anbefaler vi at du utfører daglig tannpuss på hunden. Det er viktig å begynne tidlig, når valpen er ung, slik at det lettere aksepterer det.
Det er den mekaniske børstingen av plakk på tennene som gir den gode effekten. Det finnes hundetannkrem, denne innholder ikke fluor slik som mennesketannkrem, men i stedet virker den som en belønning under tannpussingen pga den gode smaken. Til små hunder fungerer det godt å bruke en babytannbørste, mens på litt større hunder kan man bruke en myk vanlig tannbørste til mennesker.


Når man pusser hunden sine tenner er det kun nødvendig å pusse på utsiden av tennene, innsiden av tennene blir som regel tilfredsstillende reingjort av hundens tunge. Det er spesielt viktig å pusse de bakerste jekslene oppe i den øvre kjeven, ettersom vi ofte ser lommedannelse på tenner i dette området hvis det er mye tannstein over tid. Fortennene er også viktig å pusse.


Når man først introduserer tannpuss-rutinen til hunden i starten gjelder det å være svært tålmodig og ikke forvente for mye av hunden hver gang, spesielt de første 1-2 ukene. Den første uken kan det ofte være nok å få hunden til å bli kjent med tannbørsten. Dette gjøres med at hunden får slikke tannkremen av tannbørsten samtidig som at hunden må stå/sitte i den stillingen du føler du har best oversikt når du pusser tennene. Hvis hunden er liten kan det ofte være lettest for deg å ha hunden på et bord. Hunden bør ikke få lov til å tygge på tannbørsten. Ofte er ett eller to børstestrøk med tannbørsten på hver side i munnen hver gang nok framskritt de første ukene ettersom hele prosessen vil være helt ny for hunden. Det er viktig å skryte kontinuerlig av hunden når det gjør som du ønsker og står fint mens du pusser tennene.


Når hunden har blitt mer tolerant for tannpuss etter de første ukene så bør du kreve at hunden står i ro en litt lenger periode enn i begynnelsen slik at du får til å pusse tennene grundig.
Når en god tannpuss rutine har blitt etablert og hunden står fint i ro, så behøver det ikke å ta mer enn et par minutter hver dag.

Råd om valp